Вода зі свердловини або колодязя не завжди буває корисною і смачною. У такій воді можуть виявитися сторонні домішки, бактерії і навіть токсичні речовини. Якщо в результаті проведеної експертизи, якість води виявиться не задовільненою, значить необхідно зайнятися підбором способу очищення і фільтрації води.
Як правильно набрати воду для аналізу
- Перед забором води необхідно відкрити кран і дати воді стекти протягом 10-15 хвилин.
- Як ємність можна використовувати пластикову або скляну тару, об’ємом 1.5-2 літра. Не використовуйте пляшки з-під солодкої води або води, яка містить барвники.
- Після того як вода стекла, обполосніть пляшку кілька разів.
- Наберіть в ємність воду невеликим спокійним струменем, бажано по стінках пляшки, для забезпечення мінімального контакту з повітрям.
- Воду необхідно набирати під саме горло, щоб не допустити утворення повітряної пробки.
- Пляшку необхідно щільно закрити і помістити її в непрозорий пакет, можна чимось обернути.
- Віддати воду в спеціальну лабораторію на аналіз протягом 2 годин після набору води.
Ґрунтуючись на розгорнутому аналізі води можна здійснити правильний підбір обладнання для очистки води.
Оцінку якості питної води необхідно проводити регулярно, бажано 1-2 рази в рік. Так як, з плином часу склад води міняється, як внаслідок природних причин, так і з вини людини. Просочуються в грунт хімічні відходи і токсичні речовини можуть проникати в водоносні горизонти, а неозброєному оку ці зміни не помітні.
Лабораторій, які здійснюють дослідження води чимало. Але віддавайте перевагу, виключно перевіреним фірмам, які мають ліцензію на проведення аналізів. </ P>
Етапи очищення води
Весь процес очищення води проводиться в кілька етапів.
- Як вже говорилося вище, для початку необхідно провести хімічний аналіз.
- Потім проводиться «груба» очистка води зі свердловини. Попередня чистка допомагає видалити механічні компоненти. У випадки їх не усунення, вони можуть стати причиною поломки фільтрів.
- На третьому етапі з води прибирають залізо, сірководень, марганець і аміак.
- Після цього воду пом’якшують. За допомогою іонного обміну вода очищається від солей магнію і кальцію.
- Для поліпшення смаку, запаху і кольору води, проводиться «тонке» очищення від дрібних механічних і органічних домішок.
- Останній етап, це знезараження води, яке підвищує мікробіологічну безпеку. Знищення вірусів і бактерій.